Erik Jendrišek: Kým sa nedostanem do Klubu ligových kanonierov, budete ma mať na očiach

Aktuálne najskúsenejší hráč FC Nitra, čerstvá posila pod Zoborom, 34-ročný rodák z Trstenej, sa už nevie dočkať návratu na slovenské prvoligové trávniky. Erik Jendrišek sa cíti fyzicky aj mentálne pripravený pomôcť Nitričke predrať sa do prvej šestky fortunaligovej tabuľky. V uplynulých dňoch bol mediálne vyťažený, my vám teraz ponúkame najčastejšie otázky, ktoré dostával od novinárov aj s jeho odpoveďami.

Prečo si sa rozhodol práve pre Nitru?

Bolo to hlavne kvôli Petrovi Hammerovi, ktorého poznám dlhé roky. To bol prvý impulz. Prišiel som mu pomôcť s niečím, čo chce vybudovať. Tak, ako mi on pomohol v Nemecku, keď som tam prišiel, chcem teraz ja pomôcť jemu.

Aký je tvoj názov na slovensko-nemecký projekt, ktorý pod Zoborom vzniká?

Nie som investor, nemôžem sa za to zaručiť, ale verím, že to ide dobrým smerom a bodaj by to prinieslo ovocie nielen Nitre, ale aj celému slovenskému futbalu. Aj preto som v Nitre.

Aké sú tvoje ambície s Nitrou?

Vieme, že strácame 3 body na prvú šestku. Ale som realista. Viem, že káder sa mení, dá sa povedať, že za pochodu. Je to veľmi náročná sezóna. Ale keď bude šanca bojovať o  prvú šestku, tak dáme všetko do toho, aby sme sa tam dostali. No a moja osobná ambícia? Som vo veku, kedy by som ešte chcel ukázať slovenskému fanúšikovi, že viem hrať futbal a prečo si ma v zahraničí cenia. Na Slovensku na to veľa šancí nebolo, keďže som po prvých sezónach odišiel von, ak nepočítam krátky čas v trnavskom drese. Som vo veku, kedy sa fakt ešte fyzicky cítim dobre a môžem plnohodnotne pomôcť mužstvu.

Ale vraj si mal problémy s platničkami. Tak v akom stave je tvoj chrbát?

Myslím si, že každý, kto ma videl v týchto dňoch na tréningu, môže povedať, že som v poriadku. Som za to rád. Dúfam, že mi to aj ďalej nebude robiť problémy.

Aké budú tvoje úlohy v tíme?

Prišiel som Nitre pomôcť ako hráč, takže prvoradé sú výkony na ihrisku. Ďalej odovzdať skúsenosti mladším hráčom, robiť taký mostík medzi trénermi a hráčskou šatňou. Taká klasická úloha staršieho hráča.

Do Klubu ligových kanonierov ti aktuálne chýba 22 gólov. Je to jedna z tvojich ambícií tu v Nitre?

Určite áno.

Čo hovoríš na aktuálny káder, poznáš niekoho z minulosti?

Najviac sa poznám s Kristiánom Kolčákom, s ktorým sme sa stretávali na poľských aj na slovenských ihriskách. Ostatní sú mladí chalani, takže aj preto som tu, aby som im pomohol a odovzdal moje skúsenosti ďalej. Je pravda, že žiadne veľké väzby tu nemám, ale čo nie je, môže byť a vôbec sa tomu nebránim.

Ako sa zatiaľ v Nitre cítiš?

Výborne. Šatňa ma hneď prijala medzi seba, aj tréner na mňa urobil veľmi dobrý dojem, takže čakám, kedy už začneme.

Zmluvu s Nitrou si podpísal na 1,5 roka. Je v nej aj klauzula, že ti klub nebude brániť v prestupe, v prípade, že by si sa rozstrieľal?

Už som vyhlásil, že sa viac-menej zameriavam na slovenskú ligu a nejaké veľké prestupy neplánujem. Samozrejme, keby prišla ponuka z Realu Madrid, tak si myslím, že mi Nitra nebude brániť. Je to o vzájomnom rešpekte a dohode. Prišiel som sem ako voľný hráč a ak by bolo treba, myslím si, že by sme sa vedeli dohodnúť.

Naposledy si reprezentoval SR v máji 2014. Máš 34 rokov, cítiš ešte šancu na najcennejší dres?

Neviem. V prvom rade musím podávať dobré výkony v Nitre, v druhom nemôžem mať zdravotné problémy. Do reprezentácie sa vrátili aj starší hráči v krajinách ako napríklad Taliansko alebo Švédsko, takže podľa mňa, keby boli výkony, tak fyzicky a skúsenosťami by som si to miesto zastal. Ale teraz je to hudba budúcnosti.

Ty si už premýšľal nad koncom kariéry?

S Nitrou mám zmluvu na 1,5 roka. Potom uvidím, ako na tom budem fyzicky a zdravotne. Zatiaľ sa cítim dobre, zatiaľ teda nad koncom kariéry neuvažujem. Mám stanovanú hranicu 22 gólov, dovtedy ma budete mať na očiach.

A vieš si predstaviť, že by si kariéru ukončil v Nitre?

Prečo nie? Do toho konca mi už určite nechýba 20 rokov. Uvidíme, či bude Nitra spokojná so mnou, či ja budem spokojný tu, ale viem si to predstaviť.

 

Komentáre