Henrich Benčík: Dali sme sa na boj, musíme bojovať

So športovým riaditeľom FC Nitra sme prehodili pár slov pred 1. zápasom jarnej časti Fortuna ligy, ktorým je pre Nitričku sobotňajšia dohrávka 17. kola na ihrisku Pohronia. Zo svojej kariéry si Henrich Benčík nepamätá tak masívnu prestavbu tímu v tak krátkom čase. Mladému tímu vedenému skúsenými hráčmi však verí.

Ako by ste popísali tím, ktorý nastúpi do jarnej časti Fortuna ligy?

Je to mladý tím, ktorý by mal byť vedený skúsenými hráčmi ako Erik Jendrišek a Kristián Kolčák. Noví prevádzkovatelia klubu priniesli hráčov z Nemecka, ja som odporučil chalanov z našej akadémie, keďže som v nej pôsobil a viem, že majú kvalitu. Dúfam, že tím, ktorý sme vyskladali, nám, pri práci s trénerom a po istom procese zžitia sa, splní náš cieľ. Ono 10 odchodov z mužstva, to nie je bežné. To je veľký zásah do tímu, to je polovica mužstva. Takže toto je nový tím a ja dúfam, že sa nám podarí v prvom rade záchrana v najvyššej lige.

V tabuľke na tom nie sme až tak zle, no stále sa skloňuje záchrana.

Po minulej sezóne, v ktorej sme mali problémy, aby sme zostali v 1. lige a pri tých súčasných, keď odišla polovica tímu, prišli noví ľudia do vedenia klubu, nový tréner, chvíľu potrvá, kým sa všetky systémy zautomatizujú, nastavia. Všetko sa aktuálne deje za pochodu, je to skutočne veľmi hektické. Dáva to zabrať všetkým pracovníkom na klube. Ale dali sme sa na boj, tak musíme bojovať. Áno, tabuľka nevyzerá až tak zle, bodový rozdiel nie je veľký, v dvoch zápasoch sa dá zmazať, no nemáme zase ani taký veľký náskok, aby sme si mohli povedať, že môžeme odpočívať. Z vlastnej skúsenosti viem, a tréner či verejnosť to vie tiež, že v našej lige je to tesné a pri fakte, že u nás sa vlastne zmenilo všetko, to nebude jednoduché.

Zažili ste niekedy počas svojej kariéry takúto obrovskú prestavbu mužstva v tak krátkom čase?

Nie. Z pôsobenia v Nitre si pamätám, že väčšinou hráči z dorastu prichádzali postupne, po dvoch, po troch, ale takto prekopať celý káder v tak krátkom čase. Je to skutočne veľmi ťažké aj pre skúsených harcovníkov.

Dali sme sa na boj, musíme bojovať. Je to motto klubu do jarnej časti? Môže táto situácia mužstvo nabudiť k veľkým výkonom?

Verím, že môže. Ale, samozrejme, nemusí. Je na každom, ako sa k tomu postaví. Ja som sa sem vrátil, aby som pomohol klubu. Všetci robíme všetko pre to, aby to bolo dobré. Mne išlo hlavne o to, aby sa nitrianska verejnosť dala dokopy, aby sme si nehádzali polená pod nohy. Ale musím sa priznať, že som si to predstavoval jednoduchšie.

Čo ukázali prípravné zápasy? Verejnosť určite očakávala lepšie výsledky.

Samozrejme, každý pozerá na výsledok, či ide o prípravný alebo majstrovský zápas. Aj my. Tie prvé zápasy boli zohrávacie, pri úplne prvom som ani nebol. Určite ma mrzí posledný, lebo s Petržalkou sme mali dostatočné množstvo gólových šancí, mohli sme vyhrať, psychicky sa dostať na víťaznú vlnu. Nepodarilo sa to, no verím, že výsledky prídu v majstrovských zápasoch.

Erik Jendrišek na Instagrame sľúbil, že v sobotu si už obuje gólové kopačky.

Erika sme do mužstva brali ako vodcu, ktorý by ho mal ťahať. Je oveľa starší ako ostatní chlapci a hovorí aj po nemecky, čo je super pre chalanov, ktorí prišli z Nemecka. Môže im pomôcť ako taký prvý kontakt. Ale bude to o tom, ako vytvoríme celú atmosféru v kabíne, s trénerom aj s hráčmi.

Ako to vyzerá s kádrom? Sú všetci hráči zdraví?

Marián Chobot je zranený, drobné problémy má aj Róbert Baláži. Patrik Danek dnes začína s tréningom. Zdravotný stav kádra je dobrý, všetci sú nachystaní. Príprava bola veľmi krátka, potrebovali by sme dlhší čas, ale ten nemáme, lebo začíname o týždeň skôr ako všetci ostatní. Ale tak to jednoducho je. Času sme mali málo, ale dúfam, že chlapci zaberú v správny moment. No a tak ako nám nevychádzali výsledky v príprave, vyjdú nám v majstrákoch.

Začiatkom týždňa mediálne vody rozvíril Dávid Šípoš.

Bol to bláznivý deň. Ale nebolo to prekvapenie. Vedeli sme, že Dávid, ako reprezentačný brankár 21-tky, je v centre pozornosti. Bol som v spojení s tímami, ktoré o neho prejavili záujem. Do poslednej chvíle sa rozhodovalo, či odíde alebo nie. Nakoniec zostáva u nás, za čo som veľmi rád. Jasné, chceli sme mu pomôcť. Keby prišla tá pravá ponuka, nebránili by sme mu v odchode. Vieme totiž, čo Dávid pre klub urobil počas celého svojho pôsobenia v nitrianskych farbách. Nebolo by dobré, keby sme sa rozišli v zlom. Ale sme radi, že zostáva v Nitre. Minimálne polrok nám bude pomáhať brankár výborných kvalít.

Takže brankárska jednotka vyriešená.

Jednoznačne.

Do koho z tímu vkladáte najväčšie nádeje?

Určite do starších hráčov ako Kolčák a Djiby Ba, ktorí by vzadu mali tvoriť dvojicu pred Dávidom Šípošom. Vpredu by mal byť Jendrišek, v strede Mustafič, ktorý svojimi výkonmi potvrdzoval, že kvalitu má a okolo nich by sa mali presadzovať a pozornosť na seba pútať tí mladší hráči.

Trénerskú taktovku v Nitre prevzal Peter Lérant. Čo o ňom rozhodlo?

Poznali sme realizačný tím zo Serede, kde tréner Lérant svojou robotou s podobným mužstvom nemal problémy so záchranou. Preto verím, že aj tu nám pomôže splniť si náš cieľ, aby sme sa už v lete mohli pozerať do budúcnosti možno trošku inak.

 

Káder A-mužstva do jarnej časti Fortuna ligy 2020/2021

BRANKÁRI
#1   Dávid ŠÍPOŠ
#31 Michal TRNOVSKÝ
#33 Róbert BALÁŽI

OBRANCOVIA
#2   Patrik RÉDEKY
#4   Erik ŠUĽA
#5   Kristián KOLČÁK
#11 Lukáš FABIŠ
#17 Ekin ÇELEBI
#21 Tidiane DJIBY BA
#24 Ramzi FERJANI

STREDOPOLIARI
#6   Alen MUSTAFIĆ
#7   Sinan KURT
#9   Tomáš HAMBÁLEK
#14 Ole KÄUPER
#22 Peter CHRÍBIK
#27 Eroll ZEJNULLAHU
#39 Yanni REGÄSEL
#44 Adam MÉSZÁROS

ÚTOČNÍCI
#8   Ondrej VRÁBEL
#10 Samuel ŠEFČÍK
#13 Oliver BIAS
#16 Marián CHOBOT
#18 Matej FRANKO
#19 Patrik DANEK
#20 Ján FERLEŤÁK
#23 Benjamin KINDSVATER
#26 Erik JENDRIŠEK
#28 Kilian PAGLIUCA
#77 Jakub TANCÍK

REALIZAČNÝ TÍM:

hlavný tréner Peter LÉRANT
tréner brankárov Miroslav KÖNIG
fyzioterapeut Jozef URMINSKÝ
masér Štefan Balla
kustód Marek TOMIŠ 
vedúci mužstva Augustín ANTALÍK
vedúci mužstva Igor OBERT
tímoví lekári MUDr. Ivan Štefanov a MUDr. Milan MICHALČIN

Komentáre