Djiby Ba pod Zobor aj s mladíkom, ktorý hral kvalifikáciu Európskej ligy UEFA

Seredský dres za nitriansky mení opora zadných radov ŠKF. Po dva a pol prvoligových sezónach dáva červeno-bielym zbohom Tidiane Djiby Ba. Nitrianske farby bude hájiť aj perspektívny Oliver Bias.

Obranca Tidiane Djiby Ba oslávi v prvý jarný deň 28. narodeniny. Robustný, 191-centimetrový rodák zo senegalského Dakaru, začínal s futbalom na Slovensku v trnavskom béčku v sezóne 2012/13. Obliekal aj dres MFK Dubnica či českého FK Baník Most. V našej najvyššej súťaži má na konte 62 zápasov, v ktorých videl 11 žltých a 2 červené karty. Gólmanov súpera prekonal šesťkrát.„Tidiane bol pre nás zaujímavý aj preto, že už dlhšie pôsobí na Slovensku a plynulo hovorí po slovensky. Je to veľmi silný hráč a na ihrisku je bojovník. Presne takýto typ futbalistu potrebujeme v boji o udržanie sa v najvyššej kategórii. Myslím si, že bude pre nás veľmi dôležitý, hlavne v prvých zápasoch po prestávke,“ povedal o vysokom stopérovi, ktorý sa na rok a pol stáva hráčom FC Nitra zástupca klubu Nick Schwarz. „Keď som skončil v Seredi, bol som v kontakte s mojím známym, čo rieši prestupy. Čakal som, čo mi ponúkne. Keď mi však zavolal tréner Lérant, že ide do Nitry a či nemám záujem prísť sem, povedal som si, že nebudem čakať na iné ponuky. Poznal som ho zo Serede a som rád, že som tu,“ opísal Djiby Ba svoju cestu na nitriansky štadión. S najvyššou slovenskou súťažou má veľa skúseností, pozná súperov, vie, že šťastena je vrtkavá, možno aj preto si zbytočne nedáva ciele. „Potrebujeme byť v tabuľke čo najvyššie, získať čo najviac bodov, aby sme sa zachránili v lige. Najlepšie by bolo, keby sme skončili v prvej šestke, čo je možné. Záleží iba na nás, ako budeme bojovať,“ dodal.

Na rok a pol prestúpil pod Zobor aj 19-ročný Oliver Bias, ktorý, napriek svojmu veku, nemá prehnané kariérne sny. „Najmä si želám, aby som bol zdravý a mohol sa venovať futbalu. Splnením veľkého sna by pre mňa bolo, keby som sa vrátil do Nemecka a hral Bundesligu. Ale na dosiahnutie tohto cieľa mám pred sebou ešte dlhú cestu. Potrebujem na sebe tvrdo pracovať každý deň,“ prezradil Oliver. Pravý útočník prichádza z RB Leipzig. „Je to mladý a perspektívny hráč. Mimochodom, najmladší v histórii klubu, ktorý naskočil do zápasu Európskej ligy UEFA. Počas kvalifikačného zápasu proti BK Hacken mal iba 17 rokov a 48 dní. Toto je síce jeho prvá sezóna v seniorskom futbale, ale predpokladám, že u nás urobí veľký pokrok a v budúcnosti bude platným hráčom,“ vyslovil presvedčenie Nick Schwarz. „Medzi mládežníckym a seniorským futbalom je veľký rozdiel. Je rýchlejší, silovejší a, samozrejme, ak urobíte príliš mnoho chýb, súper vás potrestá. Ja sa stále ešte potrebujem učiť veľa vecí z mužského futbalu, ale som presvedčený o tom, sa ich môžem naučiť práve tu,“ povedal mladík s filipínskymi koreňmi.

Chlapci, nech sa vám v Nitre plnia nielen futbalové sny!

​​

Komentáre