Žiacke kategórie vyrážajú do boja!

Tento víkend bude pod Zoborom v znamení futbalu. Jarná časť sa začína aj pre žiacke tímy našej akadémie.

Zima je definitívne za nami. Teda aspoň čo sa futbalistov týka. Počas víkendu sa kategórie U13 a U12 predstavia proti rovesníkom z Púchova na domácom ihrisku, na pôde MŠK sa o body popasujú hráči U15 a U14. Oslovili sme trénerov všetkých tímov a zisťovali, ako sa na jarnú časť súťaže so svojimi zverencami pripravovali.

 

U15 – pred jarnou časťou 1. miesto, hlavný tréner Juraj Gombár

Zimná príprava pre najstaršiu žiacku kategóriu pod Zoborom bola, podľa slov jej trénera, veľmi dobrá. „Hráči nemali žiadne veľké zdravotné výpadky a tak sme mohli v kľude trénovať,“ dodal Juraj Gombár. Jeho zverenci si počas pauzy medzi jesennou a jarnou časťou súťaže zmerali sily so zaujímavými mužstvami. „V príprave sme mali skvelých súperov na konfrontáciu a učenie sa. Spomeniem Spartu Praha, Rapid Viedeň, Mattersburg či Bohemians Praha,“ vymenoval tréner U15, ktorý môže byť zatiaľ na svojich chalanov právom hrdý – prezimovali totiž na najvyššej priečke v tabuľke. Ciele pre jarnú časť sú preto jasné, no netýkajú sa len umiestnenia. „Posledný polrok chceme využiť na prípravu a prechod hráčov do dorasteneckej kategórie a zároveň vyskautovať hráčov na doplnenie kádra,“ prezradil Gombár.

 

U14 – pred jarnou časťou 4. miesto, hlavný tréner Jozef Pavlík

Mužstvo počas zimnej prípravy zmenilo trénera, keď od neho odišiel Peter Gunda. Nový kouč už svoje mužstvo spoznal. „Zistil som, ako vyzeráme v tréningoch, no ešte dôležitejšie bolo, že sme odohrali dva prípravné zápasy, ktoré mi otvorili oči a mám lepší obraz o tom, kde sa vlastne výkonnostne nachádzame. Hneď som sa pustil do nejakých náprav,“ priznal tréner Pavlík. Jeho ciele do jarnej časti nie sú o výsledkoch. „Pokiaľ chalani budú podávať svoje primerané výkony, výsledky prídu. Skôr ma trápi, že sme menej pohybliví, momentálne trošku pomalší, neskoro reagujeme a potom naše silnejšie stránky, ako napríklad to, že sme šikovní na lopte, sa nevedia prejaviť, keďže sme skôr bez tej lopty. Chalani musia pochopiť, že moderný futbal sa nehrá len s loptou, ale aj bez nej,“dodal Jozef Pavlík.

 

U13 – pred jarnou časťou 3. miesto, hlavný tréner Jozef Paľo

Príprava sa pre tento tím začala o týždeň neskôr, keďže futbalisti U13 boli na školskom lyžiarskom výcviku. Nijako to však tréningový proces neovplyvnilo, hráči absolvovali peknú porciu prípravných zápasov. „Stretli sme sa s mužstvami, ktoré v súťaži nemáme: Slavia Praha, Baník Ostrava, Hradec Králové, MŠK Žilina, SCP Ružomberok. Títo súperi nás preverili, aj z hľadiska fyzickej stránky, nakoľko nielen po hernej stránke sú tieto mužstvá zdatné,“ dodal tréner Paľo, ktorý sa pri svojich zverencoch zaoberá skôr technickou stránkou. „Tým nechcem povedať, že na fyzickú nehľadíme. Skôr však riešime herné činnosti. Tam je kvalita nášho družstva na dosť dobrej úrovni a sme teda veľmi dobre pripravení do majstrovských zápasov.“ Aktuálna sezóna má pre túto vekovú kategóriu po prvý raz novinku: po troch jarných kolách sa tabuľka rozdelí na prvú osmičku a zvyšok súťaže. Nitranom patrí 3. miesto, takže osmička by im nemala ujsť.  „To určite nie, ale tabuľkové umiestnenie je jedna z posledných vecí, ktorú riešime. Dôraz kladieme na herný výkon každého jednotlivca, na to, aby hráči futbalovo rástli. Samozrejme, nehovorím, že nehráme na výsledky, tí chlapci chcú vyhrávať, a to je tiež dôležité.“ Rovnako ako skĺbenie futbalu so školou, ktorú má tak, ako futbal, pod palcom tréner Paľo. „V škole som dosť často. Aj nedávno som bol na vyučovaní. Sledujem chlapcov aj v školských laviciach, nielen na ihrisku. Futbal hrajú preto, lebo ich baví, ale do školy chodiť musia. Stále im prízvukujem, že dobrý futbalista musí mať aj vystupovanie, mimo futbalového areálu, v autubuse, na hoteli. Správanie a disciplína musí byť nielen na ihrisku. Nemôže byť pätkár a skvelý futbalista, to sa môže ľahko zvrnúť. Futbalový život je chodenie po tenkom ľade.“

 

U12 – po zimnej časti 4. miesto, hlavný tréner Marián Bochnovič

„Odohrali sme kopu prípravných zápasov. Kategória U12 hrá ešte na malom ihrisku, no v lete ju čaká prechod na veľké, tak sme sa snažili už v príprave vybavovať aj zápasy na veľkom ihrisku. Lebo skok pre tých chlapcov na veľké ihrisko bude veľký,“ vysvetlil tréner Bochnovič, ktorý pri svojich žiačikoch obdobie medzi jesennou a jarnou časťou zimnou prípravou nenazýva. „Tam sa nič nemení. Venujeme sa technickým zručnostiam, drilu a prípravným hrám. Snažili sme sa to obohatiť zápasmi, ktoré boli vlastne také mikroturnaje, my to voláme minitriangle, ktorých sa zúčastňujú väčšinou 3 mužstvá a hrá každý s každým minimálne 60 minút. Všetci chlapci si zahrali, dostali príležitosť sa ukázať trénerovi, mali chuť a to je u tejto vekovej kategórie podstatné. Badáme u nich zlepšenie, čo nás teší. Verím, že sa to pretaví aj v majstrovských zápasoch,“ povedal v podstate taký futbalový tatko týchto malých hráčov. „Sú to 11-ročné deti, svojím spôsobom sa pri nich niekedy cítim aj ako ich starý otec,“ tvrdí so smiechom Bochnovič. „Väčšinou som trénoval staršie kategórie, ale je to veľmi pekná robota. Vedia byť veľmi vďační, hoci vedia aj najedovať, no vždy prejavia emócie. Samozrejme, stane sa, že sa prehrá, sú tam plače, vtedy sa ich snažím povzbudiť. Ale viac máme radostných chvíľ.“ Pre Mariána Bochnoviča je pozitívne aj to, že u svojich zverencov vidí potenciál a verí, že raz z niekoho vyrastie druhý Aďo Fábry, ktorého trénoval, Filip Balaj, Matúš Kunik či Richard Križan. „Verím, že ich raz uvidíme v našom áčku, že sa z neho dostanú do lepších klubov a splnia si svoje futbalové sny. O tom je robota mládežníckych trénerov. Myslím si, že zatiaľ sa ukazuje ako veľmi úspešná a môžeme byť právom hrdí na značku Akadémie FC Nitra. V týchto podmienkach vyprodukovala naozaj kopu šikovných futbalistov, ktorých vidíme aj v zahraničných kluboch.“

Komentáre