Jar pre mládež v znamení rozvoja, nie umiestnenia

Koncepcia FC Nitra je jasná a mládežnícke tímy ju napĺňajú do bodky. Výchova hráčov pre seniorský futbal je alfou a omegou.

 

Počas minulého víkendu sa začala jarná časť kolotoča pre nitrianske mládežnícke mužstvá. Oslovili sme trénerov U16, U17 a U19, aby sme zistili, aká bola pre mladých futbalistov zimná príprava a aké ciele si stanovili kádre do pokračovania svojich súťaží.

 

Peter Hnilica, hlavný tréner U19

„Model, ktorý sa nastavil v lete, pokračoval aj v zimnej príprave. Juniorka funguje v tréningovom procese spolu s U19. Pripravovali sme sa usilovne a poctivo. Samozrejme, výsledky zimnej prípravy nám ukážu až majstrovské zápasy,“ zhodnotil Hnilica, ktorý, keď sa ho pýtame na ciele do jarnej časti, hovorí: „Stále to beriem tak, že U19 je ešte mládež, ktorá by mala byť pripravená na prechod do seniorského futbalu. Takže pracujeme na tom, aby sa tí chlapci, aj ako jednotlivci, zdokonaľovali, pracovali na sebe a adaptovali sa už pomaly na ten seniorský futbal. A to tým, že budú nastupovať aj za juniorku, takže už budú hrať aj mužskú súťaž, aby v lete tréner seniorského tímu mohol povedať, že 3-4 hráči pôjdu do prípravy, lebo ich sezóna bola kvalitná a sú na to pripravení.“ Tento cieľ nie je iba o jarnej časti pre U19, je to jasná koncepcia celého klubu. „Tak je to nastavené. Vychovávame hráčov, aby sa presadili v seniorskom futbale. Samozrejme, nie každému sa to podarí, niektorých to čaká o rok, o dva, nie každý je schopný hneď po skončení dorasteneckého veku naskočiť do mužského futbalu. Ale myslím si, že u týchto chlapcov potenciál je a záleží len na nich, ako budú pracovať, ako to ukážu v zápasoch a ako dokážu, že do seniorského mužstva patria,“ dodal Hnilica. Nitrianska U19 sa v minulosti predstavila v juniorskej verzii Ligy majstrov, tento rok tomu tak ale iste nebude. „Nemyslím si, že sa to dá zopakovať tri či štyrikrát po sebe, lebo ročníky sú rôzne – vydarí sa, neposunie sa veľa hráčov do seniorského futbalu, sú pokope… Je to krásny úspech, čo dosiahli a, samozrejme, nebránili by sme sa tomu, keby sme hrali UEFA Youth League, ale teraz je tá strata na čelo veľká a vôbec sa nad tým ani nezamýšľame. Priorita je vychovávať hráčov a až potom sú výsledky. Jasné, snaha o to, aby sme každý zápas hrali na doraz a na výhru je tu stále.“

 

Jozef Zajac, hlavný tréner U17

„Je to zásluha trénera Hnilicu, ktorý bol s touto kategóriou v jesennej časti a teraz sa posunul k U19. Ja som s týmito chlapcami pracoval v kategórii U16, čiže sa dobre poznáme. Umiestnenie je, samozrejme, fajn, pre nás je ale prioritou výchova hráčov pre U19 a následne pre áčko. Viac sa pozeráme na rozvoj hráčov, ako na postavenie v tabuľke,“ tvrdí Zajac, ktorého tím v tabuľke okupuje 2. miesto. Príprava bola podľa jeho slov dlhá. „V domácich podmienkach sme odohrali 6 prípravných zápasov, 3 sme vyhrali, 3 sme prehrali, všetky boli so zahraničnými súpermi, kde sme mali medzinárodnú konfrontáciu, myslím, že veľmi kvalitnú.“ Zima nebola z pohľadu U17 jednoduchá, ovplyvnili ju zranenia a presuny hráčov. „Museli sa tak spoznávať, pretože viacero sme posunuli z kategórie U16 a zase od nás išli hráči do U19. Ale v podstate kontinuálne pracujeme na tom, čo sa robilo doteraz a dúfame, že sa to prejaví v jarnej časti.“ Motiváciou na dobré výsledky v nej môže byť aj fakt, že víťaz súťaže hrá o Československý pohár s rovnako úspešnými českými rovesníkmi. „Určite áno, ale my sa pozeráme hlavne na rozvoj a momentálne, keďže sme posunuli 4 hráčov, bude pre nás jarná časť náročná,“ dodal Zajac.

 

Andrej Štefanka, hlavný tréner U16

„Nevnímal som to ako zimnú prípravu, vnímam to ako obdobie, ktoré je prechodné medzi dvomi časťami súťaže. Z môjho pohľadu bolo zaujímavé, pretože sme mali konfrontáciu s mnohými zahraničnými súpermi a bolo to takým príjemným spestrením a zároveň výborným športovým porovnaním,“ zhodnotil pauzu medzi jeseňou a jarou Štefanka. Prípravné zápasy pomohli odkryť nedostatky hráčov U16. „Ťažkí súperi nám ukázali chyby, ktoré potrebujeme odstrániť. Osobne totiž súťaž nevnímam ako postavenie v tabuľke, skôr ide o to, aby mladí chlapci na sebe pracovali, mali motiváciu dostať sa do vyššej vekovej kategórie. To je pre chalanov najdôležitejšie,“ dodal tréner, ktorý si mužstvo prebral v januári. Dovtedy pôsobil pri našom béčku. „Mládežnícky futbal je pre mňa novinka. Nedokážem odhadnúť naše možnosti z hľadiska výsledkov, ale určite budeme pracovať na tom, aby herný prejav bol stále atraktívnejší a aby sa chalani naozaj posúvali.“

 

Zdroj foto: MY Nitrianske noviny

Komentáre