Návrat blúdiaceho syna

Aj tak by sme mohli nazvať príchod nového trénera do kategórie U14. Petra Gundu na tomto poste vystriedal bývalý hráč aj tréner FC Nitra Jozef Pavlík.

Už na začiatku nového kalendárneho roka niekdajší tréner U14 Peter Gunda oznámil svoj zámer zmeniť životnú cestu. „Rozhodol sa pre civilné zamestnanie mimo Slovenskej republiky a my sme jeho požiadavku na uvoľnenie z funkcie akceptovali. Samozrejme, je nám ľúto, že odchádza, lebo Peter, nielen ako tréner, ale aj ako hráč, niečo dokázal, no chápeme, že chcel vyskúšať niečo iné. Dohodli sme sa ako chlapi, veľmi seriózne,“ povedal na magro Gundovho odchodu manažér mládeže FC Nitra Igor Demo. Okamžite preto kontaktoval vybraných bývalých hráčov aj trénerov Nitry. „Naskytla sa možnosť angažovať Jožka Pavlíka, ktorý túto ponuku prijal, aj z toho dôvodu, že je v kurze pro licencie, najvyššej pre SFZ, robí si najvyššiu kvalifikáciu, čiže aj táto prax mu príde vhod. Dohodli sme sa v priebehu minúty. Pritom sme vôbec nehovorili o financiách, Jožko mal veľký záujem v Nitre pôsobiť a vrátiť sa do klubu, kde strávil dlhé roky. My sme tomu, samozrejme, radi. Získali sme do našich radov ďalšieho človeka s dobrými charakterovými vlastnosťami, čo je pre mňa to najpodstatnejšie,“ dodal Demo.

 

Z Bangladéša pod Zobor

„Takéto telefonáty človek nedostáva každý deň, ani v kategórii dospelých, takže si to vážim,“ priznal Jozef Pavlík, ktorý v nitrianskom futbale odpracoval 5 sezón vo všetkých kategóriách. „Mládež bola pre mňa aktuálne lákavejšia ako iný angažmán, ktorý som mohol prijať. FC Nitra má pre mňa stále cveng veľmi dobrého mládežníckeho futbalu,“ povedal Pavlík, ktorý už má prácu s tínedžermi v malíčku. Ako lodivod prešiel pod Zoborom takmer všetky žiacke kategórie, tri dorastenecké, zastavil sa aj pri áčku ako asistent a jednu sezónu aj ako hlavný tréner. „S FC Nitra mám len tie najlepšie skúsenosti, no a k tomu sa pridali tie zahraničné. Pracoval som v Afrike, Grécku aj v Ázii.“ Pavlíka futbal zavial do južnej Ázie, do exotického Bangladéša. „Je to rozvojová krajina, čo sa futbalu týka. Ale aj v bežnom živote sú tam veci, ktoré u nás v Európe nezažijeme. Veľký kontrast je medzi chudobou a bohatými. Napriek tomu ľudia sú tam pragmatickí a s úsmevom na tvári. Ja som žil som v Dháke, čo je najhustejšie obývané mesto na svete, skutočné mravenisko,“ zaspomínal si na pobyt v meste, ktoré v roku 2007 malo takmer 6,8 miliónov obyvateľov. Celá metropolitná oblasť má viac ako 12 miliónov obyvateľov.Celý Bangladéš má viac ako 163 milióny obyvateľov, po športovej stránke je tam komplikovanejšia situácia. „Futbalových štadiónov tam nie je veľa. Liga sa hrala len na štyroch. Aj organizácia tímov, celá logistika je dosť náročná,“ vysvetlil Jozef Pavlík, ktorý pôsobil ako hlavný tréner ligového mužstva v druhom najväčšom meste krajiny Čattagrám (angl. Chittagong). „Vyhrali sme domáci pohár, to bola hneď prvá trofej a v lige sme skončili na 2. mieste. Pre klub to boli najväčšie úspechy v jeho doterajšej histórii. Mimochodom, 11 tímov v lige bolo z Dháky a len 12. tím , ten môj, bol z iného mesta. Ale väčšinu času sme aj tak strávili v hlavnom, kde sme mali tréningový kemp. Hráči sú vlastne celoročne spolu, ako na takej báze, my tréneri s nimi. Ale musím povedať, že o mňa a realizačný tím bolo postarané nadštandardne. Napríklad na zápasy som lietal, hráči sa presúvali autobusom, ubytovaní sme boli vždy v tých najšpičkovejších hoteloch.“

 

Futbaloví jednotkári

Od spomienok späť do reality. Jozef Pavlík prebral tím po Petrovi Gundovi, s ktorým ho viaže osobné priateľstvo. Preto sa niet čo čudovať, že páni spolu komunikovali a bývalý tréner tomu novému podal o mužstve podrobné informácie. „To bolo dôležité, lebo chlapcov nepoznám, hoci viem, že ich spoznám veľmi rýchlo. Po športovej aj po ľudskej stránke,“ dodal s úsmevom Pavlík, ktorý už stihol navštíviť aj triednu učiteľku mladých futbalistov a riaditeľku školy. „Aj to sú dôležité veci. Prepojenie škola-futbal funguje, prekvapil ma fakt, že väčšina chalanov sú jednotkári. To je výnimočné, s tým som sa asi ešte nestretol. Pre futbal to možno nie je podstatné, ale pre ich ďalší život určite, lebo nie každý sa stane profesionálnym hráčom a bude mať šancu hrať na hlavnej ploche FC Nitra.“ Nitrianska U14 je aktuálne na 4. mieste, čo je podľa slov Jozefa Pavlíka úplne štandardné. „Najvážnejšia žiacka kategória je U15, tam by som ich chcel dobre pripraviť. Teraz majú ťažšie obdobie, čo sa týka ich rastu, niektorí sa veľmi vytiahli, čiže veľká robota bude hlavne po pohybovej stránke. Ale sme limitovaní rastom, tá puberta tu je, táto 14-stka je citlivá. Ale keď už prejdú vyššie, tam sa to zastabilizuje. Chcem sa teda zamerať hlavne na pohyb, lebo po futbalovej stránke, čo som chlapcov videl na tréningoch, vyzerajú veľmi zaujímavo,“ skonštatoval Jozef Pavlík, ktorému pri tíme U14 želáme pôsobenie na jednotku.

 

Hráčske zastávky Jozefa Pavlíka:

ZVL Považská Bystrica
Ozeta Dukla Trenčín
Slovan Levice
Inter Bratislava
Spartak Trnava
JAS Bardejov
Panserraikos F.C. (Grécko)
Ethnikos Asteras F.C. (Grécko)

 

Trénerská kariéra Jozefa Pavlíka:

Slovan Levice (mládež, muži)
FC Nitra (mládež, muži)
Al-Ahly SC (Bengázi, Líbya – 1. liga)
Olympiacos Volou 1937 F.C. (Volos, Grécko – asistent trénera)
Iraklis F.C. (Solún, Grécko – asistent trénera)
Chittagong Abahani Limited (Bangladéš – hlavný tréner)
Vion Zlaté Moravce

Komentáre