Ivan Galád: „Do Trnavy sa tešíme!!“

Pred našimi hráčmi sú posledné tri majstrovské zápasy v tomto roku a Fortuna liga sa uloží na zimný spánok. Reprezentačnú pauzu využili hráči na stmeľovanie kolektívu, tréner nášho áčka ani tentoraz vystúpenia národného tímu nesledoval.  

Ako vyzerala reprezentačná pauza? Niektoré tímy hrali priateľské zápasy, my nie.

S reprezentačnými prestávkami máme skúsenosti, manažujeme si tie týždne v našom režime. Prvý týždeň máme väčšinou regeneračný, to znamená, že tam vždy zaradíme aj nejaký teambuilding alebo nejaké stretnutie s vedením, no a v druhom týždni sa už koncentrujeme na súpera, ktorý nás čaká. Každý tréner uprednostňuje niečo iné, my priateľské zápasy nehrávame, pretože naše mužstvo zásobuje aj juniorku, ktorá mala zápas a som rád, že ho úspešne zvládla a pekne sa umiestnila v 3. lige.

Čo ste pre chlapcov pripravili v rámci teambuildingu?

Minule sme boli na turistike, vyšli sme na Pyramídu, teraz sme boli na peknom posedení. Otec Máriusa Charizopulosa nás pozval do Cetína, kde sme sa stretli celé mužstvo. Chlapci boli zlatí, prežili tam pekné chvíle.

Je dobré, že takto stmeľujete kolektív aj mimo ihriska, no niekomu by sa mohlo zdať, že je to možno zbytočné, veď chalani sú stále spolu a vy ich zgrupujete aj počas voľna.

Učil som 13 rokov na vysokej škole, odtiaľ som si mnohé veci preniesol. Napríklad aj to, že tím sa formuje nielen v práci. Aj firmy bežne robia teambuildingy a my sa na to zameriavame. Naše stretnutia nie sú spojené s alkoholom a bujarými oslavami, ale s aktivitou. Teraz to napríklad bolo poznávanie kulinárskeho umenia v oblasti diviny.

Aké sú ohlasy z kabíny na tieto aktivity?

To sa musíte spýtať chlapcov. Ale myslím si, že mimo toho futbalu je dôležité, aby tí hráči za tú 10, 15-ročnú kariéru zažili aj veci, ktoré budú jednak v ich spomienkach a jednak ich môžu posunúť niekde v civilnom zamestnaní, ktoré ich možno čaká. To je cieľ.

Zaujímavé musia byť tieto aktivity pre Nibu a Taiwa.

Áno, oni majú špeciálne stravovacie návyky, ale väčšinou sa etablujú medzi nami a sú to mimoriadne slušní a dobrí chlapci, ktorých sme už naučili na tento náš európsky režim. Lepšie by síce bolo, keby Taiwo dával viac gólov a Niba viacerým zabraňoval. Ale trénoval som veľa zahraničných hráčov a oni patria k TOP skupine, čo sa týka správania, úcty a slušnosti.

Poďme na ten druhý týždeň a na koncentráciu na súpera, ktorý nás čaká v sobotu. Ako ste sa pripravovali na Trnavu?

Snažil som sa sústrediť na veci, ktoré viem ovplyvniť. Lebo určite sa v klube dejú aj veci, ktoré ovplyvniť neviem, ale tie komentovať nebudem. Chlapci pracujú mimoriadne dobre. Naozaj, toto je mužstvo, ktoré síce momentálne nemá toľko bodov, koľko by sme chceli, ale má entuziazmus a má svoj charakter. Tréningová morálka, pracovná morálka, je, myslím si, slušná, na takej primeranej úrovni, netreba to preháňať. Väčšinou sa zameriavame na seba, chceli by sme niečím súpera prekvapiť. Keď sa to podarí, budeme radi, keď nie, život pôjde ďalej.

Fakt, že ide o Trnavu, nejakým spôsobom zväzuje nohy?

Vôbec nie. Skôr naopak. Tešíme sa na nádherný štadión. Mám tam veľa hráčov, ktorých som trénoval, či je to Boris Godál v Trenčíne, alebo „Foďo“ Tóth, ktorý bol dlhé roky tu, Chudý tu bol tiež dlhé roky, Čonku som mal v reprezentácii, čiže veľmi sa na to stretnutie tešíme a určite chlapci, ako v každom zápase, sa budú snažiť priblížiť k svojmu maximu.

Nitra predvádza krajšiu hru, len chýbajú góly a tým pádom aj body. Čím to je?

To sa niekedy stane. Spájam to s tým vstupom do sezóny. Lebo keď porovnávam vlaňajšiu sezónu, kde sme vyhrali s totálnym šťastím 1:0 so Žilinou, táto sezóna bola vstupovo iná, pretože sme vyhrávali 2:0 s Dunajskou Stredou, bol tu plný štadión, krásna emócia, no ten zápas sa otočil. Je to stále len šport. Určite sa dá ísť viac oproti tým výsledkom, a tam je ten problém, ktorý neviem ovplyvniť, o ktorom by som aj nerád hovoril, no dúfam, že sa nám to podarí v týchto troch zápasoch. Pokúsime sa v Trnave získať body. A keď nie, dôležité je, že veríme tomu, čo robíme. To znamená, že tie body a góly prídu. Určite. Lebo tí chlapci sú dobrí futbalisti.

Vlani sa Nitre skutočne darilo, aj so šťastím, túto sezónu niečo podobné prežíva Sereď. Je to nejaké nováčikovské šťastie?

To by som nepovedal. Je to iné. Sereď a Nitra sa nedá porovnávať. Sereď získala zaujímavých hráčov a s úctou sa pozerám na ich výsledky, aj na ich hru, pretože naozaj majú veľmi kvalitných hráčov. Ale my tu hráčov vychovávame. My dnes môžeme spomenúť, že v predchádzajúcej 21-tke, ktorá skončila pred mesiacom, sme mali 4 reprezentantov, momentálne máme dvoch reprezentantov v 19-tke, máme ich v mládežníckych kategóriách, čiže za Nitru hrajú chlapci, ktorých si Nitra vychovala. A za Sereď hrajú chlapci, ktorých si majitelia môžu dovoliť získať. Ja tú cestu rešpektujem, nepoviem, že obdivujem, ale rešpektujem a to, koľko majú bodov, je zaslúžené. My sa tešíme z iných vecí. Samozrejme, vyústením našej práce sú body a postavenie v tabuľke, to má Sereď lepšie. Ale to sa stane v každej krajine, že niekedy tie mužstvá, ktoré sú papierovo slabšie, majú viac bodov.

Do zimnej prestávky zostávajú tri zápasy, cítite nad sebou nejaký Damoklov meč?

Vôbec nie. Ja už mám dosť odtrénované na to. Tréner je vždy zaujímavý iba výsledkami. To je úplne prirodzené. Sadneme si s vedením, vyhodnotíme situáciu z hľadiska športu, z hľadiska ekonomiky a uvidíme, ako budeme postupovať ďalej. Trénujem 35 rokov a trénerské povolanie je také, že keď sa darí, tak sa všetci tešíme. Väčšinou je to úspech klubu. A keď sa nedarí, tak sú zodpovední tréneri. Je to úplne prirodzené a ja s tým počítam.

Komentáre